Yıllık faaliyet raporu nedir ve neden hazırlanır?
Türk Ticaret Kanunu'nun birçok maddesinde yer alan yıllık faaliyet raporu ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, şirketlerin yıllık faaliyet raporunun asgari içeriğini belirlemeye ilişkin kararname (KHK), 518, 565 ve 610'u yayınladı. 516. 28 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yıllık mali rapor, kurum tarafından TTK ve bu yönetmeliğe göre hazırlanan, şirketin cari yıl içindeki faaliyetlerinin seyrini ve kapsamlı ekonomik durumunu doğru, eksiksiz, doğrudan, doğru ve dürüst bir şekilde açıklayan belgedir.
Tüm sermaye şirketleri TTK'ya göre ekonomik sonuçlarını içeren yıllık rapor hazırlamaktadır. 2013 yılından itibaren hazırlanan yıllık faaliyet raporlarında yer alan finansal bilgilerin Türk muhasebe standartlarına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.
TTK'nın 375. maddesine göre; Faaliyet raporunun düzenlenmesi ve genel kurula sunulması yönetim kurulunun devredilemez ve devredilemez görev ve yetkilerinden biridir. Faaliyet raporunun genel kurul toplantısından en az 15 gün önce şirket merkez ve şubelerinde pay sahiplerinin incelemesine hazır bulundurulması zorunludur. TTK'ya göre yönetim kurulunun genel kurulda hazırladığı faaliyet raporunun sadece okunması değil, müzakere edilmesi de zorunludur. Türk Ticaret Kanunu'na göre hazırlanan yıllık faaliyet raporunun 10 yıl süreyle saklanması zorunludur.
Bağımsız denetimin kapsamı, faaliyet raporunda yer alan finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolarla tutarlı olup olmadığı ve gerçeğe uygun olup olmadığıdır. Bağımsız denetimden geçmiş faaliyet raporu, bağımsız denetimden geçmemiş olmakla birlikte düzenlenmiş sayılmaz.
Faaliyet raporu, şirketin kurum kültürüne, tasarıma ve mevzuata uygun olarak hazırlanmalıdır. Faaliyet raporu, şirket ile ilgili mesajların şirket menfaat sahiplerine iletilmesinde şirketin en önemli iletişim aracıdır. Türk Ticaret Kanunu'na göre şirket hissedarlarının yanı sıra birçok gerçek veya tüzel kişi şirketlerden yıllık faaliyet raporu istemektedir. Yatırımcı adayları, yatırımcılar, finansal analistler, müşteriler, tedarikçiler, alacaklılar veya çalışanlar, şirket hakkında doğru bilgi edinmek için yıllık raporları inceler.
Günümüzde şirketler, sürdürülebilir büyüme, kurum kültürü, yönetim organının bilgi ve tecrübesi, gelecek beklentileri ve planları, sosyal sorumluluk gibi finansal olmayan bilgileri ve şirketin ihtiyaç duyduğu şeffaf ve doğru finansal bilgileri içermektedir. Bu nedenle faaliyet raporunun hazırlanması Türk Ticaret Kanunu'na göre sadece yasal bir zorunluluk olarak görülmemeli, aynı zamanda yönetim kurulunun şirketin finansal ve finansal olmayan bilgilerini paylaştığı şirketin en önemli iletişim aracı olarak görülmelidir.